Parlem amb Albert Cuevas Boix sobre el Micvé de Besalú

Ens trobem a Besalú amb l’Albert Cuevas Boix el qual, a part de ser un apassionat del llegat del seu poble està veritablement unit a la gran icona de a Besalú jueva, el micvé, únic a la península en el seu estat de conservació i de les més fascinants de tota Europa.

Com va anar el descobriment del Micvé?

  • El padrí del meu pare, Esteve Arboix (casat amb la germana de la meva àvia) tenia una fàbrica de mitjons a la Plaça Major. Quan aquests estaven fets els anava a rentar a una  petita font que brollava de terra, volien ampliar la font ja que rajava poc i van agafar eines i així ho van fer.

Llavors van descobrir una volta, molt ben feta, i van veure que era que era quelcom especial, una construcció….van anar a l’ajuntament a explicar el fets, després va venir un Rabí de Perpinyà i…..

Per que van recorre al rabí de Perpinyà i no al de Barcelona?

  • Es va recorre al Rabí de Perpinyà per proximitat i aquest al de París. A l’època a la que ens referim 1968, no sé com estava la Comunitat Jueva de Barcelona, diria que el dictador no els hi tenia massa estimació als jueus. En tot cas aquest pas el va fer l’ajuntament.

Abans del descobriment del Micvé hi havia històries sobre la presència dels jueus a Besalú?

  • Bueno, jo soc massa jove per respondre’t de primera mà! Algun coneixement hi hauria de que a Besalú havíem tingut Comunitat Jueva estable i no els costaria massa deduir que aquella troballa tenia algun tipus de relació amb els jueus.

Quan i com van explicar-te la història del gran descobriment?

  • Me la van explicar el pare, juntament amb el seu padrí, de la manera més natural, ells feien un forat per ampliar una font… sense registre ni documents relacionats que fossin públics en aquell moment ningú esperava l’obra romànica que s’amagava als nostres peus, ells volien enllestir els mitjons.

Que se sent al viure en un entorn amb tanta història i amb un llegat tant potent com desconegut de casa nostra?

  • El que em passa pel cap i ja de fa molts anys és que se n’han fet dels descendents dels jueus que vivien a Besalú. Hi ha famílies, com la meva, que fa més de mil anys que viuen a la mateixa casa i això sempre m’ha fet pensar que la història de Besalú va lligada a la nostra, arrels jueves incloses. 

Quan ja quasi acabàvem el nostre vermut front la porta dels jueus l’Albert ha volgut afegir… aprofitant l’avinentesa voldria convidar a qui vulgui de la vostra associació a venir un dia a Besalú a prendre un cafè i fem la visita al poble plegats. Em poden contactar a través de albertcuevasboix@hotmail.com

I nosaltres aprofitem l’avinentesa per a recordar-vos també que el primer cap de setmana de març té lloc a Besalú un cap de setmana complert dedicat a la cultura jueva de Catalunya.

Publicat per amicscallscatalunya

Volem reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: