Martí Gironell i la seva “Paraula de jueu”

Marti Gironell amb mascareta de Amics dels Calls

El proppassat mes d’octubre vam poder gaudir a la llibreria del call de la presentació del nou gran llibre del besaluenc Martí Gironell.

En un ambient íntim al cor de Ciutat Vella de Barcelona vam poder parlar del valor de les paraules, del nostre passat i de com la cuina i la literatura ens condueixen allà on no hi vam ser per a submergir-nos en un món desconegut i tan proper al mateix temps.

En Gironell ens explica com podem transportar-nos segles enrere i ens porta de la mà a través de la documentació històrica i un brillant teixit imaginatiu als calls de Besalú i Barcelona i tot el que els envolta. Ens presenta als prohoms de la ciutat i tots els clarobscurs contemporanis.

Comparteix amb nosaltres una jupà, el xabat, la festivitat de Purim i fins i tot el Sefer Yetzirà (el llibre de la creació). Ens fa arremangar-nos per cuinar les delicioses “orelles d’Hammam” i compartir-les amb amics i veïns.

“Paraula de jueu” és la continuació del Pont dels jueus, l’indiscutible gran èxit del Martí que narra els esforços de les comunitats jueves i cristianes de l’època per a reconstruir el pont d’entrada a la ciutat, ensorrat després d’una gran riuada.

I és que en això consisteix el seu llegat, a construir ponts, lligams entre èpoques i comunitats, mostrar-nos com tenim el poder de crear-los i la responsabilitat de fer-los possibles.

Va ser un honor poder convidar-lo, comptem en ben aviat poder realitzar moltes més accions conjuntes i aprofitem per a reivindicar una cultura segura que ens uneix ara més que mai.

En un ambient íntim al cor de Ciutat Vella de Barcelona vam poder parlar del valor de les paraules, del nostre passat i de com la cuina i la literatura ens condueixen allà on no hi vam ser per a submergir-nos en un món desconegut i tant proper al mateix temps.

En Gironell ens explica com podem transportar-nos segles enrere i ens porta de la mà a través de la documentació històrica i un brillant teixit imaginatiu als calls de Besalú i Barcelona i tot el que els envolta. Ens presenta als prohoms de la ciutat i tots els clarobscurs contemporanis.

Comparteix amb nosaltres una jupà, el xabat, la festivitat de Purim i fins i tot el Sefer Yetzirà (el llibre de la creació). Ens fa arremangar-nos per cuinar les delicioses “orelles d’Hammam” i compartir-les amb amics i veïns.

“Paraula de jueu” és la continuació del Pont dels jueus, l’indiscutible gran èxit del Martí que narra els esforços de les comunitats jueves i cristianes de l’època per a reconstruir el pont d’entrada a la ciutat, ensorrat després d’una gran riuada.

I es que en això consisteix el seu llegat, en construir ponts, lligams entre èpoques i comunitats, mostrar-nos com tenim el poder de crear-los i la responsabilitat de fer-los possibles.

Va ser un honor poder convidar-lo, comptem en ben aviat poder realitzar moltes més accions conjuntes i aprofitem per a reivindicar una cultura segura que ens uneix ara més que mai.

Publicat per amicscallscatalunya

Volem reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: