El Call d’Agramunt

A causa de la Covid i a les noves restriccions viscudes a Catalunya, aquest article ha estat possible gràcies al meravellós llibre d’en Manuel Forcano i Chopo García-Die “Catalunya 50 indrets de jueus de l’edat mitjana” i a la Revista Sió.

L’establiment de la comunitat jueva a Agramunt la tenim documentada des de 1273 quan el rei Jaume I el Conqueridor eximeix als jueus que hi anessin de pagar algunes imposicions comunals.

Agramunt depenia de la col·lecta (per a recollir els impostos) de Lleida i existeix constància d’una denúncia de l’aljama de Lleida als agramuntins per a no haver efectuat el pagament, en Jaume II va deixar l’afer en mans del gran rabí Salomó Ben Adret de Barcelona.

A principis del segle XIV la comunitat la formaven unes 40 famílies i abastava aproximadament el carrer del Forn, el del Call, Sió i Aspí.

El 1327, l’infant Alfons ha d’intercedir davant el batlle d’Agramunt perquè aturi les extorsions i denúncies falses de què eren objectiu la comunitat jueva.

Els jueus d’Agramunt eren comerciants, artesans i prestadors, amb actives relacions amb les viles veïnes, en destaca Gentou Baruc.

A causa dels avalots de 1391 i de les conseqüències de la Disputa de Tortosa de 1414, molts jueus agramuntins es convertiren. Tot i això hi hagué comunitat fins al s. XV, fins al 1492.Hi havia en Saltell Bonafós, David Piera o Isaac Baruc (fill de l’abans esmentat Gentou Baruc) i el savi Abraham Abudarham que traduirà a l’hebreu l’Èticaper a Nicòmac d’Aristòtil.

Del segle XIV el document parla de com elaborava el vi la comunitat d’Agramunt, seguint, òbviament les regles que marca el caixer i que fa apte el seu consum per als jueus.

Podeu trobar més informació a la Revista Sió d’Agramunt: http://www.revistasio.cat/sio577/sio577.pdf

i al llibre “Catalunya 50 indrets de jueus de l’edat mitjana”:
https://www.cossetania.com/catalunya-50-indrets-jueus-de-laoedat-mitjana-2078

Publicat per amicscallscatalunya

Volem reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: