Hànnukah!

El vespre del propasat 10 de desembre, el món jueu encetava la festivitat de Hànnukah en commeració al miracle que va succeir durant la lluita dels macabeus per a la reconquesta de Jerusalem i el seu temple, especialment.

Menorah (Temple) - Wikipedia

Els macabeus s’aixequen en armes contra l’imperi hel·lènic per tal d’alliberar la seva pàtria i recuperar la seva essència. Amb l’entrada triomfal a Jerusalem, els macabeus realitzen una neteja ritual del temple i entre tot el que poden salvar troben un pot d’oli segellat apte per a encendre la Menorà (canelobre). La Menorà havia de mantenir-se permanentment encesa i amb un pot podia romandre 1 dia. Per a poder premsar l’oli que es destinés a aquesta funció, calien 8 dies i els jueus van iniciar la seva tasca immediatament, conscients, que no podrien mantenir la Menorà encesa com dictava la Torà, però sense voler perdre ni un moment en pensar-hi.

I… va succeir el miracle, la Menorà es manté cremant durant 8 dies, fins que l’oli necessari per a continuar la tasca, va estar disponible. Per això s’encenen 8 espelmes, durant 8 nits adherint progressivament una cada nit i també en mengen aliments cuinats oliosament: latkes, sufganiot, etc.

Hi ha qui planteja que perquè celebrem Hànnukah 8 dies, si realment hi havia oli per a 1 i per tant, estrictament, el miracle succeeix 7 dies; però resulta que després d’haver perdut el temple, del fet que l’haguessin profanat i saquejat, trobar 1 única ampolla d’oli, ja es pot sentir com a un miracle.

La festivitat de Hànnukah és també coneguda com la festa de les llums i és que en els dies més foscos de l’any (a l’hemisferi nord) com més aviat es posa el Sol i més tarda a tornar, la llum de Hànnukah ens recorda que fàcil ho tenim per a dissipar l’obscuritat.

Enguany, les comunitats jueves catalanes s’han adaptat a la pandèmia i a les tecnologies i tot i que no han pogut ocupar el Turó Park o la Plaça Sant Jaume com feien fins ara, amb aquesta lluminosa i dolça celebració, han realitzat diferents actes telemàtics per comunitats o oberts a tothom. L’acte central va tenir lloc el 13 de desembre, amb una Hannukiah a la plaça dels Tarongers, molta música i moltes ganes de celebrar. L’acte es va poder seguir per zoom, YouTube i Facebook live i va tenir connectades 511 llars.

Publicat per amicscallscatalunya

Volem reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: