Purim

Purim a Catalunya

El darrer 26 de febrer va tenir lloc la festivitat de PURIM, considerada una de les més alegres festivitats del calendari jueu,  on es commemora que el terrible edicte d’exterminació dels jueus a tota Pèrsia no va tenir l’èxit esperat.

Purim, que ho podríem traduir com “atzar” és la història recollida al llibre d’Ester, on es narra com en temps del rei Ajashverosh de Pèrsia (entorn al 450 a.e.c) i per mitjà del seu ministre Amàn, una terrible tragèdia es cernia sobre tota la població jueva de l’imperi.

En un fatídic joc de daus, Amàn havia decretat que el 14 del mes d’Adar (calendari hebreu) tots els jueus entre els rius Tigris i Eúfrates havien de ser exterminats.

La reina Ester, dona d’Ajasverosh, a qui pràcticament la providència havia portat al tro amagant els seus orígens jueus, és qui exposa la seva vida en primer lloc reclamant al rei Persa el que el seu ministre ha teixit i com ha condemnat la seva pròpia existència.

Ajashverosh condemna a mort a Amàn però no pot revocar l’edicte d’aniquilació dels jueus, per tant va crear un nou edicte mitjançant el qual permetia als jueus prendre les armes per a defensar-se i així es van poder salvar a si mateixos.

COSTUMS

A Purim es viuen 4 moments essencials:

  • Escoltar la història d’Ester i es que sense memòria no som res.
  • Mishloaj Manot, consisteix en preparar petits paquets de menjar amb galetes, fruites, algun suc… i regalar-ho entre els amics, i es que l’alegria és per compartir-la.
  • Realitzar “tzedakà” que aquí en català ho traduiríem com a caritat però en hebreu vol dir “fer justícia”, donant a una persona o família necessitada els diners necessaris per a poder celebrar Purim, i es que sense generositat no hi pot haver celebració.
  • Un bon àpat plegats, en la era COVID només amb els familiars directes, però històricament i en un futur proper amb amics i estimats, on també és costum disfressar-se.

Als Amics dels Calls de Catalunya vam realitzar un deliciós acte virtual per a que poguéssiu cuinar “Orelles d’Amàn” i fer un tastet d’aquest moment de l’any tant especial. El podeu recuperar sempre que vulgueu a: 

Publicat per amicscallscatalunya

Volem reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: