No gaire gent sap que entre el monument a la sardana i el mirador de Montjuïc podem trobar una petita estrella de sis puntes, com a única pista perceptible que en aquell indret durant 5 segles, s’hi va trobar la necròpolis jueva de la ciutat.
Dominique Tomasov, arquitecta especialitzada en patrimoni jueu, és una de les guies dels antics cementiris jueus catalans que podem trobar a la capital.
Ella indica que el propi nom Montjuïc ja ve a dir Mont dels jueus i es reitera en diferents ubicacions arreu del país (Girona, Valls, Santa Coloma de Queralt…) per a referir-se a les diverses necròpolis jueves.

Com en d’altres indrets, els cementeris jueus van sofrir un gran espoli, ja abans de l’expulsió i les seves làpides van ser utilitzades per a construcció, esborrant el nom i els records dels qui allí reposaven.
I en quin estat es troba la memòria monumental de Montjuïc?
Doncs es va aconseguir un primer reconeixement en declarar-se Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2010 els terrenys de l’antic cementiri, i així es va impedir que es construís res damunt seu.
Recordem també que als anys 40, durant la construcció del Club Esportiu de Tir Olímpic, es van trobar 171 tombes. Les restes van ser traslladades als magatzems municipals de la Zona Franca.
SOS MONUMENTS
Aprofitant la iniciativa de priorització mitjançant la recollida de suports, dels pressuposts de l’ajuntament de Barcelona, SOS Monuments ha iniciat una campanya per a la visibilitat de l’antic cementiri jueu a Montjuïc.
< Parlem de conformació de la memòria col·lectiva i també la del col·lectiu jueu >
Fins al 5 d’abril es va poder votar aquesta iniciativa per a reivindicar el llegat jueu català, recentment ens van informar que el projecte ha sigut un dels 20 projectes amb més suports del districte i, en conseqüència, passarà a la fase de concreció del procés participatiu i, posteriorment, a la votació final.
Us animem a descobrir molt més i ben aviat us durem de la mà de Dominique Tomasov al cementiri de les Corts per a conèixer l’actual necròpolis jueva amb ja un segle d’antiguitat.