Celebrant Péssakh

Pessakh!

Del 27 de març al 4 d’abril, les comunitats jueves catalanes i d’arreu del món van viure la festivitat de PESSAKH., la festivitat de la LLIBERTAT.

Es commemora l’èxode d’Egipte del poble hebreu, després de 400 anys d’esclavitud i es considera el moment del naixement del poble jueu.

La festivitat dura una setmana, tot i que la seva preparació comença molt abans… per PESSAKH els jueus no poden consumir ni tenir en la seva propietat jametz (productes que continguin qualsevol tipus de cereal i aquest hagi fermentat) durant la setmana de Pessakh, per tant es produeix una gran neteja a totes les cases jueves, per a garantir que tot el jametz queda eliminat abans de l’arribada de la festivitat. Un cop ja som a les hores prèvies de Pessakh, tot el jametz que no s’ha menjat i/o netejat, es crema.

El Seder!!

La primera nit de Pessakh (en algunes comunitats, la primera i la segona) s’organitza un sopar anomenat seder (ordre) on es seguiex la guia de l’Hagadà de Pessakh que recull la narració de l’èxode, les benediccions i rituals especials que acompanyen aquesta nit tant especial.

Sobre la taula trobarem (com a mínim) la kearà (el plat del seder, amb 6 aliments simbòlics que s’aniran menjant), matzà (pà àcim) i 4 copes de vi per a cada membre major d’edat que hi hagi a taula.

Pessakh és una festivitat de gran importància, pel seu llegat i per la seva dinàmica on interactuen més els nens que en cap altre ocasió, ja que és una festa per a recordar i per a transmetre a les noves generacions els pilars de com han esdevingut una nació.

Pessakh Xeiní

El segon Pessakh!

En temps bíblics i durant l’existència del temple de Jerusalem, si una persona no havia pogut celebrar Pessakh el dia indicat, tenia una 2ª oportunitat el mes següent. Aquest fet ha quedat en la tradició com un dia alegre (en que no cal eliminar el jametz ni dur a terme seder) però si recordar que sempre hi ha un nou moment per a fer les coses correctament, mai tot està perdut.

Enguany se celebra del vespre del 25 d’abril a la sortida dels estels del dilluns 26 d’abril.

Publicat per amicscallscatalunya

Volem reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: