El Cementiri jueu de les Corts

El propasat mes de maig, els Amics dels Calls de Catalunya vam tenir l’honor de transitar amb na Dominique Tomasov pel record de la comunitat jueva catalana en la necròpolis més antiga de la ciutat d’aquesta nova etapa comunitària. Recordem que els jueus són expulsats de Catalunya el 1492, tot i que moltes comunitats ja havien desaparegut de casa nostra amb els avalots del 1391.

Na Dominique, arquitecta nascuda a Nova York, arriba a Catalunya l’any 1991 i fa 21 anys que es dedica al patrimoni jueu de Catalunya.

A través de la pregunta: qui explicarà la nostra història?; ens endinsa en la vida de la nova arribada de la comunitat hebrea a Barcelona.

Ens explica com es defineix la comunitat jueva, que per exemple, per a dur a terme un enterrament és necessària la participació de 10 jueus, fet que ens fa copsar, si més no una mica, la importància del recolzament comunitari i la responsabilitat de tothom vers tothom.

No totes les comunitats han tingut sempre cementeri. A Catalunya al 1918 es registren els estatuts de la comunitat jueva i 10 anys després es sol·licita a l’ajuntament un emplaçament per a la necròpolis i sorgeix el cementiri de les Corts.

El 5 d’octubre de 1971 el recinte lliure del cementiri de Sant Andreu, passa a ser el recinte jueu i al 1974 s’adquireix també el dret d’ús d’una porció al cementiri de Collserola.

El judaisme parla principalment de la vida i és només al s.III de l’e.C. que s’estableixen unes normes bàsiques i unificadores respecte als enterraments. 

No és habitual, en general, visitar als morts més que per l’aniversari del seu traspàs, i no se’ls hi col·loca una làpida que els identifiqui fins a partir del 2n mes del seu traspàs.

En la 2a part de la nostra visita, ens endinsem entre les tombes per a que na Dominique ens apropi a alguns dels personatges significatius de la comunitat Barcelonina que allà hi reposen.

Ens mostra la tomba més antiga, els principals caps de les comunitats, els qui van encetar els projectes educacionals i de caritat i tot de membres interessants que mai relacionaríeu amb el seu origen.

Us animen a participar d’aquesta activitat que es realitzarà en petits grups de 10 persones aproximadament, de la mà de Dominique Tomasov.

Tota la informació que desitgeu ens la podeu sol·licitar a info@amicscallscatalunya.com o a través de les nostres xarxes socials.

Ens veiem aviat!

Publicat per amicscallscatalunya

Volem reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: