Enguany les comunitats jueves catalanes han celebrat la festivitat de Shavuot el 17 de maig.

La festivitat en que es commemora l’entrega de la Torà al poble hebreu, en la seva travessia pel desert després de la sortida d’Egipte.
Entre les costums de Shavuot existeix la de consumir lactis, ja que amb la rebuda de la Torà neix el poble jueu com a tal i així com un nadó s’alimenta de la llet en arribar a aquest món, els jueus es van alimentar de la Torà.

També coneguda com a festivitat de les primícies (bikurim), ja que s’estableix el temps per a portar els primers fruits al temple com a agraïment i en petició d’una bona collita.
Així com per Purim es llegeix la Meguilat d’Ester, la història de la reina Esther, Shavuot rendeix honor a un altre dona, Ruth. Ruth era una princesa moabita que a l’unir-se a un home hebreu decideix convertir-se al judaisme, de fet es considera la 1ª conversa de la història al judaisme, qual el seu marit mor i a falta de descendència, la seva sogra li proposa de tornar a casa dels seus pares (amb els seus costums i Deus anteriors) i ella respondrà: El teu poble serà el meu poble i el teu Déu serà el meu Déu. Del compromís, respecte i lleialtat de Ruth en sorgirà el mèrit de què d’ella sorgirà la dinastia del rei David (en segones núpcies), primer rei de la unificada Israel.
I es que Shavuot és un compendi de celebracions totes elles de gran significat i transcendència pel món jueu, desitgem que encara en tingueu ganes de descobrir-ne més.
KHAG SAMEAKH!!