Tres savis Jueus de la Barcelona medieval

La darrera creació del nostre estimat Daniel Forcano, és un petit volum per a la col·lecció Episodis De La Història, de l’editor Rafael Dalmau.

Els Amics dels Calls de Catalunya, vam poder assistir a la presentació del mateix a la llibreria La Central del Raval, el darrer 17 de maig.

En paraules de l’autor, el llibre de menys de 90 pàgines, recull 3 retrats, 3 fotografies de 3 grans savis que habitaren la ciutat de Barcelona. El judaisme català del qual formen part és patrimoni català, el nostre patrimoni.

Tot i ser anteriors al renaixement es podrien considerar en aquesta època per les seves característiques, erudició i llegat.

ABRAHAM BAR HIYYA (s.XI-XII):

Creador del “Llibre dels fonaments de la intel·ligència i arbre de la fé”, coneix l’àrab i ajuda a traduir grans obres al llatí i a l’hebreu; introdueix a Europa l’equació de 2n grau. Serà el 1r autor jueu que escriurà en hebreu sobre el calendari hebreu, el seu càlcul i la determinació de les festivitats.

SALOMÓ BEN ADRET (s.XIII-XIV)

Famós per a ser un gran savi de l’època i crear jurisprudència en l’àmbit mundial, com a rabí i pel mètode de les Responses, responia consultes del marc tradicional i jurídic jueu, amb un hebreu senzill i gran autoritat. Ara com ara, no existeix sinagoga al món que no tingui compilades les seves 3000 responses.

HASDAI CRESQUES (s.XIV-XV)

Redactor de l’obra “Or Adonai” realitza comentari del llibre de Bereshit (Gènesis) on es descriu la creació del món i de l’home. Hasdai en el seu comentari inclou 300 anys abans de la revolució científica, parla del buit i el seu paper en la composició del que coneixem. Serà una gran influència per al filòsof Baruj Spinoza.

Si en voleu saber més al respecte, podeu trobar aquest llibret per 8€ a qualsevol llibreria, un pedaç del nostre llegat, de la nostre gent.

Bona lectura!

Publicat per amicscallscatalunya

Volem reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: