Xueta Island, el documental

El darrer 29 de juny vam tenir una xerrada oberta amb l’Ofer Laszewicki, periodista israelià amb vint-i-set anys de vida a Catalunya.

L’Ofer ens explica com arriba de la mà del Dani Rotstein de Lilmud Mallorca a descobrir la història dels Xuetes, ubicats a l’illa de Mallorca.

Sota el paraigua de Lilmud Mallorca i amb l’afegit del 3r codirector Felipe Wolokita inicien una campanya de finançament per a poder traslladar-se a Mallorca a fer el treball d’investigació, amb un èxit prou notable, arriben a l’illa i enceten el contacte amb els protagonistes d’aquesta història que no us podeu perdre.

Qui són els Xuetes?

Els xuetes són els descendents de 15 cognoms de cristians judaïtzants, assenyalats (directament penjats a l’Església principal de Mallorca) i estigmatitzats per la seva procedència jueva tot i ja no ser-ne practicants.

Aquests cognoms/famílies van ser bandejats professionalment i socialment fins ben entrat el segle 20 i sovint es van trobar que a l’illa només es podien relacionar entre ells, el qual va generar diverses generacions amb el mateix origen i el manteniment d’un llegat genètic jueu.

Molts d’ells desconeixien l’origen de l’estigmatització i per tant la seva procedència jueva i han viscut un camí d’autodescobriment fascinant, aquest documental reflecteix no només els descendents el dia d’avui d’aquesta injustícia, sinó que recorre la memòria d’aquestes famílies.

Amb un desig de reparació històrica, de trencament de mites i de divulgació cultural, el documental obre una gran oportunitat al públic general per a revisar el seu propi passat i encarar el futur.

EL proppassat 17 de juny es va poder gaudir de la primera projecció del documental al teatre Catalina Valls de Mallorca i romandrem molt atents a les properes oportunitats.

Des dels Amics dels Calls de Catalunya volem agrair particularment als codirectors i a Lilmud Mallorca la iniciativa, la feinada i la qualitat del resultat final.

Recordeu que al nostre canal de YouTube podeu recuperar la xerrada amb l’Ofer quan ho desitgeu!!

Publicat per amicscallscatalunya

Volem reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: