Els Amics dels Calls de Catalunya denunciem l’estat penós en què es troba el Call de Barcelona i convoquem la ciutadania a una concentració de denúncia

L’Associació d’amics dels Calls denuncia públicament l’estat penós en què es troba el Call de Barcelona, i ens preguntem que s’hi pensa fer al respecte. Per aquest motiu convoquem a tota la ciutadania, de qualsevol confessió de fe i condició, a acompanyar-nos a la concentració de denúncia el dimecres 21 de setembre al costat de la Sinagoga vella de Barcelona, al carrer Marlet amb Sant Ramon del Call.

La brutícia i la inseguretat del barri del call, el barri jueu de Barcelona, és un fet greu que demana una solució immediata. El seu estat és lamentable, i el seu element més important com és la sinagoga major ha aparegut amb la mezuzà arrencada i la seva porta plena de pintades. Som conscients que és una situació que, per desgràcia, és extensible a gran part dels monuments i patrimoni de la ciutat, però a nosaltres ens pertoca denunciar un fet que ens fereix profundament.

L’Associació d’amics dels Calls de Catalunya té l’objectiu de donar a conèixer i reivindicar el llegat jueu de Catalunya. El 3 d’agost del 2020 neix com a associació en record i a conseqüència dels avalots del 1391 contra la seva comunitat jueva. Uns fets que tingueren lloc en aquest mateix call del qual denunciem el deplorable estat en què es troba.

Entre el 5 i el 8 d’agost del 1391 els cristians van entrar al call, i tots els jueus que no es van voler convertir i batejar, que van ser la gran majoria, van ser massacrats. En total, tres-centes persones. Des d’aquella data el judaisme a Catalunya va quedar ferit de mort.

Amb aquest petit apunt històric volem manifestar que el Call de Barcelona no és només un antic barri medieval, és també un recordatori d’una pàgina negra de la nostra història: l’assassinat, persecució i expulsió de la minoria jueva.

Creiem que respectar, tenir cura i dignificar aquest espai no és una simple qüestió de civisme, és sobretot una obligació moral. Des de la societat civil, considerem que no som conscients de la història de casa nostra, el llegat jueu tant per al judaisme com per a Catalunya que s’ha forjat en aquesta terra és fascinant i forma part del que som i com vivim en l’actualitat.

Els @amicscallscat denuncien l’estat penós en què es troba el Call de #Barcelona i convoca a la ciutadania a una concentració de denúncia. Dimecres 21 de setembre · 18:30h · Carrer Marlet amb Sant Ramon del Call

Us hi esperem!

Publicat per amicscallscatalunya

Volem reconstruir el vincle jueu a Catalunya i connectar-ne les comunitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: